onsdag 2. mars 2011

The Werewolf And The Yeti anmeldelse


Den mildt sagt rotete handlingen i The Werewolf And The Yeti begynner med at vår venn og eventyrer Waldemar Daninsky (Paul Naschy) blir med på en ekspedisjon til Tibet for å søke etter Yetien høyt oppi fjellene i Himalaya. Waldemar roter seg etterhvert vekk fra resten av ekspedisjonen og er snart håpløst fortapt i fjellene. Etter mye vandring snubler han over en opplyst hule okkupert av to vakre damer som viser seg å være varulv og vampyr. Han tar livet av dem begge, men blir bitt. Den neste fullmånen løper Waldemar rundt som varulv mens resten av ekspedisjonen blir angrepet av banditter. Dette er den åttende Hombre Lobo-filmen, en serie av tolv spanske skrekkfilmer (med Paul Naschy som varulv) laget mellom årene 1968 and 2004. Denne, fra 1975, kan vel sies å komme på et tidspunkt da spansk grøss var på vei nedenom. Men for en ekstrem sjeldenhet av en film dette er. Nesten umulig å få tak i. Bannlyst og video nasty selvsagt, joda, men ikke veldig blodig - den var da heller aldri lenge på BBFF-listen. En stakkars dame blir flådd mens et ekspedisjonsmedlem blir spiddet -that's it. Jakten på Yetien er strengt talt en bi-handling og klimakset, kampen mellom varulv-Waldemar og Snømannen, er bare pinlig. De fleste av B-filmens kjennetegn er på plass her: Dårlig spill, horibelt manus og med elendige spesialeffekter. Filmen er selvsagt herlig dubbet til engelsk. Finnes kun som VHS altså. Denne kommer aldri på DVD. 2/6.

mandag 28. februar 2011

Devil anmeldelse



Fem mennesker blir sittende fast i en heis i en svær bygning  i Philadelphia. Like før har en fyr begått selvmord ved å hoppe ut av den samme bygningen. En av vaktene mener han ser djevelens ansikt på en monitor som overfører bildene fra overvåkningkameraet inni heisen.

When I was a child, my mother would tell me a story about how the Devil roams the Earth. Sometimes, she said, he would take human form so he could punish the damned on Earth before claiming their souls. The ones he chose would be gathered together and tortured as he hid amongst them, pretending to be one of them. I always believed my mother was telling me an old wives' tale.

Grusomme ting begynner etterhvert å skje der. Kan djevelen virkelig være blant dem? Filmen lyktes bra med å bygge opp klaustrofobisk spenning samtidig som vi får vite mer og mer om karakterene. En sjefsetterforsker av en purk blir satt på saken. Kan en kjip hendelse i livet hans fem år tilbake ha noe med saken å gjøre? Interessant setting dette her, men det koker ut i lite, etterhvert rot, tøys og kjedsomhet. Og kristen moralisme og logikk ala "If the Devil excists, then there must be God also" blir bare kleint, teit og latterlig. At djevelen  - som jo er en kristen oppfinnelse anyway - skulle koke rundt i en heis og leke flasketuten peker på virker ikke veldig sannsynlig. Har han ikke annet å ta seg til? Er det ikke noe gøy å være stemmer inni hodene til folk lenger? Har han begynt å kjede seg? 3/6

Wrong Turn anmeldelse


Backwood Brutality er en fin sjanger. Denne gangen er handlingen lagt til de dype skoger i West Virginia. Chris er på vei til et jobbintervju ha han kjører inn i en traffikkork. Han bestemmer seg for å finne en alternativ vei til Raleigh. Det var ikke særlig lurt, nei. Lenger borti skauen treffer han på en vennegjeng som har motorhavarert. Noen har visst lagt en spikermatte over veien. Veien ut av uføret skal vise seg å bli alt annet enn lett. Dette er en grøsser som stjeler en hel del fra Deliverance, The Hills Have Eyes og Motorsagmassakren. En del bra gørr og kannibalisme trekker opp selv om gutta på skauen er litt klisjeaktig fremstilt. Noe intetsigende karakterer gjør at vi nesten venter på at mutantene får kloen i dem. Da blir det litt gøy på landet og humring fra godstolen. Bra doser uhygge og kvepping, men kunne vært enda bedre. 4/6